Praktijk voor Psychosociale en Lichaamsgerichte Therapie

Achter de wolken schijnt de zon

info@integratievetherapie.com

Brigitte Oliekan

Lambermonstraat 18

6373 BD† LANDGRAAF

Tel. (045) - 5 69 15 55

Het verhaal van Wendy

Toen ik met mijn probleem bij jou binnenkwam voelde het goed/vertrouwd en dacht dat het eindelijk deze keer wel eens de persoon zou kunnen zijn die mij kan helpen. En dat zal ik je zeggen dat ben je geweest voor mij. Ik keek altijd uit naar de dagen dat ik naar je toe kon komen en mijn verhaal aan jou kwijt kon. Je hebt mij geholpen hoe ik met mijn problemen kon omgaan. Je hebt een goed luisterend oor en ik kon alles bij je kwijt wat ik maar wilde. Het moment toen het allemaal de goede kant uit ging en ik me goed voelde gooide je langzaam de bal op om de sessies te gaan beŽindigen/af te bouwen. Dit wilde ik in eerste instantie helemaal niet. Omdat ik dacht dat ik het niet alleen zou kunnen.† Maar diep van binnen wist ik dat ik op eigen benen en kracht dit pad kon bewandelen.† Ook hierin heb je mij ondersteund. Alles wat ik bij jou heb geleerd pas ik toe in mijn werk en relaties. Mijn werk gaat nu goed en mijn relaties zijn een heel stuk verbeterd. Ik wil je bedanken voor de goede steun die je voor mij bent geweest.

 

Het verhaal van Danie

Soms, zit het in de kleine dingen wat maakt dat iets direct vertrouwd doet voelen. Zo ook het eerste contact wat ik met Brigitte maakte middels een telefonisch afspraak. Je gaf gelijk informatie over hoe je in grote lijnen te werk gaat en benoemde daarbij ook de zakelijke aspecten. Voor mij werd toen gelukkig de toon gezet van concreet en duidelijk als aanknopingspunt.

De ruimte waarin ik werd ontvangen voelde goed, de achtergrondmuziek, de tissues en ook de koffie waren voor mij belangrijke zaken om me te kunnen ontspannen. Maar het allerbelangrijkste voor mij in contact met jou was het gegeven dat je me nooit veroordeelde, nooit je mening opdrong en me nooit afviel. Een ander belangrijk aspect in de hulpverlening was het proces van opbouw c.q. intakefase; het formuleren van hulpvragen daarna de noeste arbeid en later de afbouwfase.

Ik herinner ik me een sessie waarbij gebruik werd gemaakt van Transactionele Analyse waarbij ik middels een rollenspel in de huid kon kruipen van het kind in mij en de ouder. Het kind met wensen en de strenge ouder. Hier voelde ik mijn pijn het meest intens. Vanaf toen ervoer ik mijn pijn en verdriet meer hanteerbaar.† In de afbouwfase ervoer ik hoe het loslaten ook anders kan gaan, in† mijn eigen tempo, iets minder frequent en indien nodig kon dit bijgesteld worden. Na alle gesprekken, de oefeningen, die ik als prettig heb ervaren brak er ook een fase aan waarop er gepraat kon worden over alledaagse dingen zoals het weer, de plant in de voortuin en mijn nieuwe haarkleur. Op dat moment dat ik weer aandacht kreeg voor mijn omgeving en er ruimte ontstond voor luchtige opmerkingen bemerkte ik dat ik in een andere fase was beland. De mist in mijn hoofd was weggetrokken. Toen wist ik dat er een einde gekomen was aan de therapie en toch vond ik het ook heel eng om los te laten. Ook hierin stond je me ruimte toe en heel even heb ik die nog genomen. Eerst het ervaren, daarna het benoemen en laatstelijk dit afbouwen te concretiseren ervoer ik als op een helende wijze afscheid te mogen nemen na de voor mij verdrietige en pijnlijke ervaringen die ik tot nu toe had mogen meemaken met betrekking tot afscheid en moeten loslaten. Ik voel me sterker dan voorheen en heb handvatten meegekregen om een keuze te maken om anders met dingen om te gaan. Door het loslaten van het nastreven van perfectionisme op praktisch maar ook emotioneel gebied kan ik meer lucht krijgen om mijzelf en daardoor ook anderen te accepteren zoals we zijn. Ik wil je bedanken voor je tijd en professionele inzet, maar temeer wil ik je bedanken voor je mens-zijn in contact met mij. ††††† ††††††††††††† ††††††††††††† ††††††††††††† ††††††††††††† †††††††††††††